понедельник, 16 апреля 2018 г.

До Дня довкілля


Ми живемо в епоху науково-технічного прогресу, коли масштаби й темпи розвитку виробництва безупинно зростають. Сьогодні людина набагато сильніше озброєна знаряддями й засобами руйнування природного середовища, ніж засобами його захисту, а її технічний потенціал прирівнюється до геологічних сил Землі. Нерозумне розпорядження нею може призвести до екологічної кризи й навіть до катастрофи в масштабах регіону й усієї Землі.
Екологічна криза набула дійсно всеосяжного характеру. Повсюдною дійсністю стали отруйне повітря й водне середовище, засолення та виснаження ґрунтів, загибель лісів, кислотні дощі, озонова діра, загроза зміни енергетичного балансу планети, вичерпність корисних копалин, спустелювання, сотні тисяч зниклих видів тварин і рослин, різні техногенні аварії тощо. Хімічне, радіоактивне та інше забруднення природного довкілля викликає різноманітні, нерідко невиліковні захворювання, зміни в генетичних структурах клітин.
Загрозливою стає екологічна ситуація, яка сталася в Україні. Квітучий і благодатний у недалекому минулому край з оптимальними природними умовами і значним потенціалом рішенням Верховної Ради оголошено «зоною екологічного лиха». Абсолютна більшість промислових підприємств пов’язані головним чином із видобутком корисних копалин та початковими стадіями переробки сировини і є нерентабельними, обтяжливими, забруднюючими. Отруйним тягарем на природу та населення України лягають еродовані, пересичені пестицидами та отрутохімікатами землі й водойми, радіонуклідне забруднення (після аварії на ЧАЕС).
Щоб ближче побачити на власні очі, як людина завдає шкоди власній місцевості, користувачі нашої бібліотеки відвідали найближчу лісополосу, де і відбувся мозковий штурм під назвою "Як вберегти планету від катастрофи?". Діти поділилися на дві команди "Земля" та "Сонце". Спочатку з'ясували що відноситься доживої та неживої природи, постала проблема: що ж потрібно для розвитку всього живого у природи? Як людина вбиває усе живе на Землі? Які екологічні проблеми існують на України?
Процес заходу проходив методом дискусій, диспуту, рольових ігр.Не обійшлося без флешмобу під лозунгом "Ми за чисте довкілля!" Дітям було дуже цікаво та весело.
























Комментариев нет:

Отправить комментарий